De reden dat de pale fallow mutatie een beetje verdrongen is komt volgens mij deels omdat men de mutatie niet herkend of aangezien wordt voor een andere mutatie. Om die reden zal ik de verschillen laten zien door middel van foto en tekst. De mutaties waarbij soms verwarring ontstaat zijn cinnamon, bronze fallow en de wildkleur. Onderaan de pagina heb ik nog wat foto's geplaatst waar wat leuke vergelijkingen bij staan maar ook om nog meer te laten zien hoe dicht deze mutatie qua tint bij elkaar liggen.

 

 

 

Wildkleur.

De lichaamskleur van de wildkleur valkparkiet is donkergrijs tot bijna zwart. De man heeft een fel gele kop met fel oranje wangvlek. De pop heeft een grijze kop met gele aanslag en minder felle wangvlek. Snavel is donkergrijs, poten zijn donker vleeskleurig, en de nagels zijn zwartgrijs. De ogen zijn donkerbruin.

Vererving: dominant autosomaal.

 

 

Cinnamon.

De lichaamskleur van de cinnamon valkparkiet is bruin tot donkerbruin. voor de rest zijn de verschillen tussen man en pop hetzelfde. De jongen hebben donker rode ogen als ze net zijn uitgekomen, deze worden donkerder naarmate ze ouder worden. Snavel is donker hoornkleurig, poten zijn vleeskleurig en de nagels zijn bruin. De ogen zijn donkerbruin.

Vererving: geslachtsgebonden recessief.

 

Bronze fallow.

De lichaamskleur van de bronze fallow valkparkiet is licht bruingrijs en de vleugels zijn donkerder bruingrijs. Snavel is hoornkleurig, poten zijn vleeskleurig en de nagels zijn hoornkleurig. De ogen zijn helder rood zonder zichtbare iris.

Vererving: recessief autosomaal.

 

 

 

Palefallow.

De lichaamskleur van de pale fallow valkparkiet varieert van net zo donker als een wildkleur tot muisgrijs en alle tinten grijs die er tussen zitten. De pale fallow zal niet naar het bruine neigen zoals een bronze fallow, ze blijven in het grijze gebied. Snavel is hoornkleurig, poten zijn vleeskleurig en de nagels zijn hoornkleurig. De ogen zijn wijnrood met zichtbare iris.

Vererving: recessief autosomaal.

 

 

Vergelijkingsmateriaal

V.l.n.r. 0-1 pale fallow, 1-0 wildkleur en 0-1 wildkleur.

Links 0-1 cinnamon rechts 1-0 bronze fallow.             

Links 1-0 wildkleur rechts 0-1 pale fallow.

V.l.n.r. bronze fallow, wildkleur en cinnamon geelwang.                                                                                (

Boven 0-1 cinnamon onder 1-0 wildkleur.

Cinnamon.                                                             

Rechts zie je de vogel met geel onderdons, hieronder zijn haar dochter en kleinzoon die beide ook de gele onderdons hebben waardoor je gaat twijfelen aan de kleur.

De typische witte ring om de iris van een pale fallow.

V.l.n.r. wildkleur, palefallow en wildkleur split palefallow met geel onderdons, allemaal mannen.

Boven een wildkleur met geel onderdons en onder een wildkleur met geel onderdons, hier zie je dus dat de kleur onderdons ook de kleur nog kan verstoren.                                                                                              

 

Zoals je hierboven ziet kunnen de cinnamon, bronze fallow en pale fallow vrij dicht bij elkaar liggen. Dit maakt het juist zo moeilijk om pale fallows te herkennen, de gouden regel die ik hanteer is: donker rode ogen of een rode waas = cinnamon, felrode ogen zonder witte irisring = bronze fallow en redelijk rode ogen met witte irisring = pale fallow.